Jak se Pavlač připravuje a realizuje

Začátek roku a vlastně již lehké předjaří je pro mne dobou, kdy naplno usedám k herduli, k šicím strojům a stolu s nákresy.

0

 

Jednou z akcí je PAVLAČOVÁ PŘEHLÍDKA. V sobotu 19. května 2018 pozvu Vás – své přátele, autory i diváky do Holečkové. Příprava tohoto odpoledne je velmi náročná (bez jakýchkoliv dotací či grantů), za úžasné pomoci rodiny a kamarádů proměním celý pavlačový dům v galerii.

Vzhledem k tomu, že se letos koná již po jednadvacáté, byla potřeba i oprava přehlídkového mola. Ruku k dílu přiložili synovec Honza, zeťák Lukáš a vnoučata Tonička s Ignácem. Hotové sestaví a po přehlídce zase rozloží kamarádi.

1 2 3

 

Schodiště domu ozdobí obrazy a fotografie, pavlače se zaplní šperky, keramikou i oděvními doplňky. Mnoho vystavených prací je ihned k prodeji. S přítomnými výtvarníky si každý může domluvit i další zakázky.

4 5

 

Vše je připraveno. Diváci sedí na dvoře, postávají na pavlačích. Fotografové hledají nejlepší pozici. Díky nim vám mohu nabídnout i tuto malou procházku po minulých pavlačích.

6 7

 

Tvůrčí duch sídlí v celém domě. Je 15 hodin a já vstupuji na úzké molo. Hledím na malý dvůr a plné pavlače. Jako každoročně mě tento pohled dostane. Přeskočí mi hlas, srdce tluče jako o závod, slzičky mám na krajíčku. Úsměvy všech milých lidiček mě ale povzbudí. Nadechnu se a už to frčí. Přivítání, představení autorů, pozvání modelek v šatičkách z mojí dílny a dílen dalších oděvních výtvarnic na molo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 9

 

Po hodině přehlídka na molu končí. Je čas všem poděkovat, popřát krásné léto. Opět dojetí, opět slzičky, opět smích a radost všech. Galerie pokračuje. Na dvůr jsou přeneseny všechny šatičky, halenky, šály i kloboučky. Při sklence vína či kávě z Pavlačového baru prohlížejí, zkouší, domlouvají a také nakupují. Je to nádherný šustot, šum i švitoření. Někteří známí se zde schází každoročně.

10 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Říká se: „štěstí přeje připraveným“. I já mám ráda přípravu. Někdy si ji i více užívám, než následnou akci. V případě Pavlačové přehlídky tomu tak není. „Pavlač“ jsem si vymyslela v roce 1997 a spolu se svojí sestrou Zdenou také ihned zrealizovala. Její příprava a celá realizace zabere mnoho hodin. Mám štěstí. Každý rok si tento svůj výmysl mohu zopakovat. A to především díky přátelům a rodině, kteří mi pomáhají. Moc děkuji všem na společné fotografii z loňské pavlače i těm, kteří na ní nejsou.

DÍKY… těším se na shledanou v květnu na pavlači v Holečkové.

12

Podobné příspěvky