PAVLAČ 11.5.2024 … malé ohlédnutí

První Pavlačovou přehlídku jsem spolu se sestrou Zdeňkou vymyslela a uskutečnila v roce 1997. To mi bylo krásných 38 a sestře 33 let. Letos je mi polokulatých 65, Zdeně 60. Dlouholetým spoluautorkám Pavlače šperkařce Ireně Veselé Rendlové 60, oděvní výtvarnici Nině Klestilové 70 a nejmladším modelkám Tonče a Lenče je krásných 10… prostě čas na kulatou pavlačovou přehlídku.

Proto úvod přehlídky patřil přípitku velkou sklenkou šampusu všem, kteří se na Pavlači sešli, kulatým, nekulatým, mladým i starým …

Přípitek

Autorka první kolekce MARTINA PAULUSOVÁ ve své krejčovské dílně vytváří své originály již nějakou dobu. Poprvé však předvedly její kolekci šatů a halenek modelky na letošní Pavlači.

Originální halenky a šaty JITKY KYTKOVÉ prošly molem na Pavlači již mnohokrát. Jako členka Vzdělávacího spolku uměleckých řemesel a krajkářka vystavuje své oděvy a práce na různých festivalech a řemeslných akcích doma i v zahraničí.

V první části naší přehlídky se představila i MONIKA EZOPOVÁ. Její úpletové šatičky, trika a bolerka bylo možné vidět již na několika Pavlačích. Další oděvy a krásné věcičky prodává ve svém obchůdku Ostrof v Praze ve Štěpánské ulici.

Monika Druhou část naší přehlídky otevřela svými batikovanými šatičkami, halenkami a tričky oděvní výtvarnice NINA KLESTILOVÁ, která patří ke stálicím na Pavlači. K jejím oděvům patří i různé šálky, šátečky a textilní pruhy zdobící vlasy, hlavu i ruce.

Jako při každé přehlídce, kterou organizuji si vzpomínám na mojí dlouholetou kamarádku oděvní výtvarnici Evu Ovečkovou, která s námi prožila mnoho Pavlačí. V halence, kterou ona malovala, jí mávám „tam nahoru“.

Poslední část přehlídky patřila mě DANĚ MAŠKOVÉ. Stejně jako pro předcházející autorky i pro mě platí, že všechny oděvy jsou originály v jednom provedení. Od návrhu, přes barvení, šité, paličkované i jinak provedené ozdoby po vlastní ušití. Vždy je to práce pouze mých rukou a mé hlavy. Popravdě jsem ráda, že moje tělo dovolí stále naplno pracovat a realizovat všechny své výmysly.

Šperkařka IRENA VESELÁ RENDLOVÁ vystavuje své šperky na každé Pavlači. Letos neměly modelky její náhrdelníky na krku, ale obraz s jejími šperky zdobil Pavlačové molo.

Moje sestra ZDEŇKA KAPROVÁ doplnila molo tapisériemi a objekty z paličkované krajky.

K nejmladším modelkám ANTONII A LENCE se přidal bratr Tonči a můj asistent IGNÁC. Přehlídku a předvádění na mole si všichni báječně užívali.

Jako vždy byla atmosféra bezvadná. Díky pomoci a podpoře rodiny i přátel vím, že Pavlačovou přehlídku napřesrok zase uspořádám. Radost v očích všech návštěvníků mi k tomu dávají dostatek sil.

Podobné příspěvky