SETKÁVÁNÍ NA KRAJKÁŘSKÝCH TRZÍCH

V minulosti existovala a i v době různých „covidových opatření“ existuje řada kreativních akcí a řemeslných trhů po celé republice. Troufám si však tvrdit, že ty naše KRAJKÁŘSKÉ jsou trochu jiné. Potkávají se zde nadšenci nejen pro krajku, ale i pro další řemesla. Domů si odnášejí nejen materiály, pomůcky a nápady, ale také chuť něco krásného vytvořit, nebo si nově zakoupenou krásu užít podle sebe.

  • Krajkářské trhy vymyslela Iva Prošková.  Vzdělávací spolek spolu s Domem dětí v Praze 7 uspořádal první v květnu 1994. V časopise Paličkování Iva slibuje, že uvidíme řemeslníky přímo při práci. V následujícím čísle již píše o nadšení a radosti mnoha návštěvníků.
  • V následujících letech byly trhy přesunuty do větších prostor Základní školy na náměstí Curierových v Praze 1. V roce 2002 se k Jarním trhům přidaly Podzimní trhy, konané v gymnáziu v Jindřišské ulici v Praze 2. A to až do roku 2016. Od roku 2017 se konají Krajkářské trhy 2x ročně v ZŠ na nám.Curierových. Bohužel díky Covidu se nemohly uskutečnit jarní a podzimní trhy v roce 2020 a jarní trhy v roce 2021.
  • V názvu našich trhů se mnoho let objevovalo pouze KRAJKÁŘSKÉ.  Posléze se změnilo na KRAJKÁŘSKÉ A ŘEMESLNÉ, což je daleko vystihující. Objevují se řemeslníci a prodejci z různých oborů, i když stále trvá, že si na našich trzích můžete zakoupit nejen hotové výrobky, ale také různé materiály, pomůcky a popisy. Myslím, že Iva Prošková (patřící ke špičce českých krajkářek) při založení této tradice trhů opravdu myslela především na krajkářky a jejich potřeby.

Tyto trhy po celou dobu organizuje Vzdělávací spolek uměleckých řemesel. Bez dotací a darů, jen za pomoci členů spolku vytváří (alespoň to já takto cítím) pohodová setkávání všech spřízněných lidí, řemeslníků a nadšenců. Doufám, že nám okolnosti dovolí i dál v těchto setkáváních pokračovat.  Ještě bych chtěla poděkovat Základní škole na nám.Curierových, která nám vychází velmi vstříc a od roku 1997 (což je již 24 let) nám umožňuje konat tyto trhy v prostorech školy.

 

Podobné příspěvky